Eerste bèta versie van Android Q

Google heeft afgelopen woensdag de eerste bètaversie van Android Q uitgebracht. Deze grote update volgt het huidige besturingssysteem Android Pie op en heeft als primaire speerpunt vernieuwingen op het gebied van privacy. Gebruikers kunnen zich aanmelden voor deze bèta versie van het mobiele besturingssysteem. De uiteindelijke versie wordt naar verwachting later dit jaar uitgerold. 

De eerste bèta versie kan in de eerste instantie alleen door Googles Pixel telefoon gebruikers worden geïnstalleerd. Deze eerste preview is met name bestemd voor ontwikkelaars. De volgende preview zal ook toegankelijk zijn voor de ‘gewone gebruiker’. De tweede preview staat gepland ergens in april of mei.

Meer privacy

Google voegt met Android Q nieuwe privacyinstellingen toe. Gebruikers krijgen meer inzicht en controle over de locatiegegevens die een app mag gebruiken. Zo kan een gebruiker zelf bepalen wanneer de app locatiegegevens mag gebruiken. De keuzes die de gebruiker hierin heeft zijn: altijd, nooit of enkel als de app in gebruik is. Android Q geeft gebruikers tevens meer controle over de informatie die apps krijgen uit bijvoorbeeld foto’s, video’s of gedownloade bestanden. Android Q wil op deze manier meer privacy realiseren en onnodige activiteiten die op de achtergrond werken verminderen. Tevens worden de persoonlijke gegevens van de gebruikers en het toestel wat ze gebruiken beter beveiligd. Zo wordt de toegang tot de IMEI-nummer en serienummer beperkt.

Features

Google wilt met Android Q een brede ondersteuning bieden voor opvouwbare telefoons. Hiermee speelt Google in op de toekomst van foldable mobiele devices die recentelijk zijn geïntroduceerd. Bijvoorbeeld de Mate X of Galaxy Fold. Deze ondersteuning zorgt ervoor dat apps zich automatisch aanpassen wanneer het scherm van een telefoon wordt uitgevouwen. Zo worden apps naast elkaar gezet en worden de schermformaten automatisch gecorrigeerd. Dit maakt het mogelijk dat verschillende apps gelijktijdig naast elkaar kunnen werken.

De gebruikersvriendelijkheid wordt vergroot door het toevoegen van een nieuw deelmenu. Het oude deelmenu van Android kon soms traag aanvoelen en niet alle items konden tegelijk laden. Door in Android Q een deelmenu in carousselvorm weer te geven zijn deze issues opgelost. Deze carousselvorm deelmenu’s zijn onlangs al geïmplementeerd in onder meer Maps en Google foto’s.

In Android Q wordt het tevens mogelijk voor gebruikers om meer app gerelateerde instellingen uit te voeren zonder de app te verlaten. Gebruikers kunnen bepaalde app instellingen oproepen die binnen de app horen. Zo kan bijvoorbeeld een browserapp instellingen tonen zoals vliegtuigmodus, wifi netwerken, verbinding of mobiele data zonder dat de gebruiker de app eerst dient te verlaten.

Android Q biedt mobiele devices die gebruik maken van een dieptesensor in de camera meer scheptediepte opties in de apps. Dit houdt in dat er meer speciale effecten mogelijk zijn in combinatie met fotobewerking. Dit zogeheten dynamic depth format kan tevens gebruikt worden om 3D foto’s te maken en het tonen van augmented reality.

En nu?

De feedback van de bèta gebruikers zal door Google worden verzameld en op basis hiervan zullen nieuwe features worden geïntroduceerd in de volgende previews. Vermoedelijk laat Google Android Q deze zomer verschijnen. Het is te verwachten dat de volgende bèta versies ook voor reguliere gebruikers zal zijn op een selectie van toestellen. Tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O van 7 t/m 9 mei in San Francisco zal er meer bekend worden gemaakt over Android Q.

Meer weten over de eerste versie van de bèta Android Q? Bekijk deze video waarin alle features uitvoerig worden behandeld (pak er een kopje koffie bij, want hij duurt 17 minuten).

Post Author: allaboutapps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht − 3 =